Asutko taloyhtiössä leiskakuva

Asutko taloyhtiössä? Näin ilmoitat remontista oikein


Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä. Osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että lähestulkoon kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista pitää ilmoittaa. Ennen keittiöremontin aloittamista tulee kunnossapito- ja muutostyöilmoitus tehdä kirjallisena ja useimmiten se lähetetään isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.

Muutostyöilmoitusten avulla päästään selvyyteen eri huoneistojen remonteista ja remontointiajankohdista. Ennen muutostyöilmoituksen käyttöönottoa taloyhtiöiden oli lähes mahdotonta selvittää, mitä remontteja huoneistoissa oli tehty, milloin ja kenen toimesta. Muutostyöilmoituksella on tärkeä rooli, mikäli remontin jälkeen paljastuu rakennusvirheitä.

Muutostyöilmoituksella ilmoitetaan:

 • Osakkaan nimi ja yhteystiedot
 • Tarkka osoite
 • Mitä korjataan
 • Milloin korjataan ( remontin alkamisajankohta ja kesto )
 • Kuka remontin tekee ( myös suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja työnvalvojien nimet, yhteystiedot ja Y-tunnukset )

Älä jätä muutostyöilmoitusta tekemättä, sillä sen perusteella voidaan selvittää kuka ottaa vastuun tulevista korjaustöistä. Ennen pakollista muutostyöilmoitusta virheet jäivät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksettaviksi.

Muutostyöilmoitus tulee tehdä oikein, sillä näin tehdystä työstä tulee asianmukainen merkintä myös isännöitsijäntodistukseen. Asuntokaupan yhteydessä uusi omistaja saa tiedot tehdyistä remonteista.

Asutko taloyhtiössä tekstikuva

Tiesithän, että keittiöremontin yhteydessä asiantunteva keittiötoimittaja tekee muutostyöilmoituksen asiakkaan puolesta.

Erityisesti siinä tapauksessa, kun keittiö ja sen kaikki remontointityöt tilataan samasta paikasta, on muutostyöilmoituksen täyttäminen yrityksen puolesta perusteltua. Mikäli keittiön asennustöitä valitaan tekemään tuttava tai sukulainen, on ennen töiden aloittamista varmistettava, että tekijällä on vastuuvakuutus virheen tai vahingon varalle.

Muutostyöilmoitus on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen suunniteltua remontin alkamisajankohta. Näin voidaan varmistaa, että muutostyöilmoituksen käsittelyyn jää riittävästi aikaa ja remontti voidaan aloittaa suunnitelmien mukaan. Kohtuullisena käsittelyaikana pidetään yhtä kuukautta, loma-aikaan kahta kuukautta.

On kohteliasta huomioida remontin alkaessa myös naapurit.

Vastuulliset keittiöremontteja tekevät yritykset ilmoittavat hyvissä ajoin muille asukkaille tulevasta keittiöremontista. Ilmoitus sisältää tiedot remontin ajankohdasta, töiden suoritusajat, keston ja tarvittavien henkilöiden yhteystiedot. Jos remontin vuoksi taloyhtiössä on esimerkiksi sähkö- tai vesikatkoja, näistä ilmoitetaan luonnollisesti jokaiselle asukkaalle erikseen. Taloyhtiön ilmoitustaulua hyödynnetään usein vielä tiedonjaossa.

 

  Tilaa uutiskirje
  Tilaa IdeaKirja
  Varaa suunnitteluaika
  Ladataan
  Ladataan
  Ladataan
  Puustelli_AM_Tuusula_2020_Puustellinhelmi_65_880x448px
  Löydä oma keittiötyylisi