Keittiöremontti itse asennettuna

Keittiöremontti itse asennettuna


Keittiöremontin asentaminen itse vaatii aina eri työvaiheisiin tarkoitetut oikeat ja laadukkaat työkalut. Työvaiheita on huomattavasti enemmän, mitä aluksi ajattelee. Kalusteiden ja pintamateriaalien purku sekä niiden poiskuljetus, sisustustyöt, laatoitus, kalusteasennus ja listoitus näin aluksi lueteltuna.

Keittiöremontti alkaa vanhan purkamisella

Keittiöremontti alkaa aina vanhojen kalusteiden ja pintojen purkamisella. Välitilalaatoitukset piikataan irti kiviseinästä. Levyseinästä on yksinkertaisinta irrottaa laatoitus pohjalevyineen ja vaihtaa pohjalevy uuteen.

Mittaaminen edellyttää tarkkuutta

Seuraavaksi tarkistetaan kohteen rakenteiden (lattia, seinät) ja seinäkulmien suoruus. Lattian suoruus on helppo tarkistaa tasolaserilla tai pitkällä vesivaa’alla. Vesivaa’alla on yksinkertaista tarkistaa myös seinien suoruus pysty- sekä vaakasuunnassa. Sitten on oikea aika oikaista seinät, varsinkin välitilojen osalta. Näin välitila on helpompi laatoittaa suoralle pinnalle kalusteiden asennuksen jälkeen. Tasoitteiden kuivuessa kannattaa tarkastaa seinät rakennusilmaisimella seinän sisällä kulkevien vesiputkien ja sähköjohtojen varalta. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä kalusteiden kiinnitysvaiheessa.

Kalusteasennuksen aloitusvaiheessa mitataan ensimmäiseksi kalusteiden lähtökorko ja hahmotellaan runkojen paikat. Tasokorkoa mitattaessa on syytä huomioida sokkelikorkeus astianpesukoneen varalta ja mahdolliset ikkunat.

Lattioiden vinoudesta huolimatta kalusteet asennetaan suoraan ja seinien vinoudesta huolimatta kalusteiden etureunat asennetaan kiilaamalla ne suoraan. Tämä työvaihe on tehtävä huolellisesti, sillä tässä vaiheessa tehdyt virheet näkyvät aina lopputuloksessa. Etenkin allaskaapin ja astianpesukoneen paikka on mitattava huolellisesti, jotta niiden alle saadaan vuotokaukalot juuri oikeaan kohtaan. Lattiasta tulevien vesi- ja viemäriputkien takia vuotokaukalo on asennettava ennen allaskaapin asennusta läpivientien tiivistysten takia. Kaukaloihin tehdyt läpiviennit tiivistetään joko butyylimassalla tai erillisellä läpivienti-tiivistysteipillä. Haluammehan mahdollisen vuodon sattuessa veden ohjautuvan näkyville oikeaan paikkaan emmekä huoneiston rakenteisiin.

Kalusteet itse asentaen?

Puustellin kalustetakuu edellyttää myös asianmukaisten kiinnitystarvikkeiden käyttöä. Proppujen ja ruuvien on oltava niin kestäviä ja laadukkaita, että ne pitävät kalusteet tukevasti seinällä, jolloin keittiötä on turvallista käyttää. Halvat proput eivät tahdo kestää käyttötarkoituksessaan. Halvat ja heikot ruuvit saattavat katketa helposti jo heti asennusvaiheessa. Levyrunkoisissa seinissä kalusteet pitää aina kiinnittää koolauksiin. Koolausten selvittäminen valmiiksi pinnoitetuissa seinissä on hankalaa ilman rakennusilmaisinta.

Keittiö itse asennettuna vai Puustellin kokonaispalvelun kautta?

Keittiöt teknistyvät ja kodinkoneita halutaan entistä enemmän integroida piiloon yhdenmukaisten linjojen saavuttamiseksi. Vaikka Puustellilla rungot testataan ja esiporataan jokaiselle mekanismille valmiiksi, kannattaa niiden asentamiseen käyttää aikaa ja tutustua huolellisesti valmistajan ohjeisiin mekanismien oikeaoppisen toimivuuden varmistamiseksi. Varsinkin väärin integroidut kylmälaitteet lisäävät sähkönkulutusta, heikentävät elintarvikkeiden säilyvyyttä ja lyhentävät koneiden käyttöikää merkittävästi. Huolimattomasti integroitu astianpesukone päästää höyryt luukun välistä ulos ja huonolla tuurilla vieressä olevat rungot turpoavat ennen aikojaan.

Siisti ja turvallinen remontti oikeilla välineillä

Kalusteasennukseen kuuluu olennaisena osana puuntyöstö ja kalustelevyjen leikkaus. Pelkästään soveltuvat työkalut eivät riitä, vaan niiden lisäksi tarvitaan aina laadukkaat ja puuntyöstöön soveltuvat terävät terät, jotka jättävät siistin ja repeilemättömän leikkauspinnan.

Myös keittiöremontin itse asennuksessa joudutaan työstämään puuta, josta syntyy purua ja puupölyä. Ilman kohdepoistoa hieno puupöly leijailee pitkin huoneistoa ja sitä löytyy huoneilmasta vielä pitkän aikaa remontin jälkeenkin.

Työsuojelussa kiinnitetään entistä enemmän huomiota syöpävaarallisiin ainesosiin, kuten remontoinnissa syntyvään lehtipuu- ja kvartsipölyyn. Altistumisriskien pienentämiseksi on kiinnitettävä erityistä huomiota henkilösuojaimiin sekä varsinkin kohdepoistossa käytettävän imurin luokitukseen. Kotitalouteen tai nikkarointiin suunnitellut imurit eivät täytä näitä vaatimuksia suodattimien osalta, vaan ne laskevat liikaa partikkeleita pölypussista takaisin ilmankiertoon ja sitä kautta vapaasti hengitettäväksi.

Pitää vielä muistaa myös se, että aina vanhaa purettaessa ja uutta asennettaessa syntyy remonttijätettä. Remontti- ja pakkausjäte pitää kuljettaa kierrätyskeskukseen ja lajitella siellä asianmukaisesti.

Aika, virhevastuu, asennustakuu

Keittiöremontin itse asennus vie aina aikaa, varsinkin silloin, kun remonttia tehdään iltaisin ja viikonloppuisin muun työn ohessa. Tällöin väsyneenä remontoitaessa virheiden riskit ja tapaturman vaara moninkertaistuvat. Usein väärin työstetty materiaali kääntää saavutetun säästön tappioksi.
Väärin työstetyillä tuotteilla ei ole tuotetakuuta eikä väärin asennetuilla kalusteilla ja mekanismeilla ole asennustakuuta.

Keittiöremontin mahdollisimman lyhyt läpimenoaika on etu meille kaikille. Illat ja viikonloput kannattaa käyttää perheen kesken.

Keittiöremontti itse asennettuna; ei ole mahdollista hyödyntää kotitalousvähennystä verotuksessa. Ostettu remonttityö on aina vähennyskelpoinen mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.

Valmiit kanavat LVIS-ammattilaisiin

Puustelli Asennuspalvelun käyttämät LVIS-yhteistyökumppanit ovat alansa ammattilaisia. Sähköurakoitsijoina käytetään ainoastaan Tukesin valtuuttamia oman alueen parhaita sähköurakoitsijoita. Vedet ja viemärit saa kytkeä ainoastaan koulutetut LVI-alan ammattilaiset.
Pelkästään googlettamalla on vaikea löytää ammattilaisia, jotka antavat kustannuslaskelman etukäteen, saapuvat paikalle sovittuun aikaan ja antavat tekemälleen työlle takuun.