Pieni keittiö haastaa suunnittelijan

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan


Pieni keittiö on kokeneellekin keittiösuunnittelijalle haaste, jonka tavoite on tilan puutteen ratkaiseminen parhaalla mahdollisella tavalla. Avaimet onnistumiseen on olemassa, kun mietit tarkkaan etukäteen mitä kaikkia toimintoja keittiöltäsi toivot.

Tunnista omat tarpeesi keittiössä

Keittiötä suunnitellessa on tärkeä miettiä kaikelle paikka valmiiksi. Pienkoneille omat sijoituspaikat, astioille sopiva säilytystila sekä kuiva-aineille toimivat ratkaisut. Suunnitellessasi pientä keittiötä on hyvä miettiä erityisen tarkasti mitkä ovat ne toiminnot, jotka ovat keittiön toimivuuden kannalta välttämättömiä, ja toisaalta, onko jotain mistä olet tietoisesti valmis luopumaan. Voit pohtia esimerkiksi kumpi on sinulle tärkeämpää; Mahdollisimman runsas tasotila työskentelyyn vai maksimaaliset säilytystilat. Ahtaudesta huolimatta on pieneenkin tilaan mahdollista saada hyvät edellytykset sekä ruoan laittamiselle että ruokailulle. Taitavasti suunniteltuna pieni keittiö on toimiva, tilavan tuntuinen ja kaunis silmälle.

Jos tasotilaa on vähän, se saadaan maksimoitua pitämällä tasot tyhjinä laitteista ja muista välineistä. Toisaalta jos keittiön yhteydessä tai läheisyydessä on ruokapöytä, voi sitä käyttää samalla myös ruokien valmistelupisteenä, mikäli tasotilaa ei muutoin ole tarpeeksi. Mikäli keittiössäsi on tarpeeksi säilytystilaa voit miettiä, että voisitko uhrata yhden ylälaatikon ja piilottaa sinne mekanismin, jonka ulos vetämällä saadaan lisää tasotilaa.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan
Mikäli keittiössäsi on tarpeeksi säilytystilaa voit miettiä, että voisitko uhrata yhden ylälaatikon ja piilottaa sinne mekanismin, jonka ulos vetämällä saadaan lisää tasotilaa.


Pieni keittiö on etenkin kaupunkiasuntojen haaste. Jos kotisi keittiö on lähinnä keittokomero voi pohtia, onko mahdollista integroida keittiö osaksi olohuonetta. Voisiko keittokomeron kalusteet tuoda osaksi muun asunnon sisustusta ja laajentaa keittiökapistoa olohuoneeseen kiinteänä kalusteena? Kaapiston ei tarvitse olla yhtä syvä, kuin keittiön puolella, jolloin se on enemmän huonekalumainen kokonaisuus. Astiasäilytys voisi hyvin sijaita olohuoneen puolella. Miksei tasolla voisi sijaita vaikka kaunis kahvipiste kahvinkeittimineen.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan


Keittiön voi kalustaa aina kattoon saakka


Pieni keittiö voi olla tilaltaan korkea. Silloin säilytystilaa voi laajentaa ylöspäin vaikka aina kattoon saakka! Mitä korkeammalle kaapisto yltää, sitä korkeammat keittiöportaat tosin tarvitset. Ylimpien kaappien hyötykäyttö voi näin ollen olla pienen työn takana, joten sinne ei kannata sijoittaa kaikkein eniten käytettyjä astioita ja tavaroita. Yläkaappeihin kannattaa harkita lasihyllyjä, jotta hyllyn alapuolelta jo näkee mitä on missäkin saatavilla. Seinäkaappiin voit toki myös sijoittaa mekanismin, joka tuo hyllytilan alemmaksi ja helpommin käden ulottuville.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan


Mikäli keittiössä on tilaa, kannattaa alakaapit toteuttaa harkitusti laatikostoilla sivusaranoitujen kaappien sijaan. Näin saat koko kaappisyvyyden helposti käyttöön. Sivusaranoidussa kaapissa hyllyn takaosassa olevat tavarat ja elintarvikkeet jäävät herkästi unohduksiin ja ovat hankalasti saatavilla. Myös kapeat apteekkikaapit voivat toimia tällaisessa tilassa hyvin esimerkiksi maustesäilytyksessä. Kun koko mekanismi tulee ulos kaapista, on helppo ottaa tarvitsemansa.

Kodinkoneista löytyy pienempiä malleja

Myös kodinkonehankinnoissa on tilaa säästäviä ratkaisuja tarjolla. Riittäisikö sinulle esimerkiksi 45cm leveä astianpesukone tavallisen 60cm leveän koneen sijaan? Tarvitsetko erillistä uunia ja mikroa, vai voisiko molemmat toiminnot ratkaista yhdellä yhdistelmäuunilla? Kylmälaitteitakin on eri kokoisia, joten kylmäsäilytystilankin tarvetta kannattaa pohtia tarkkaan.

Vaikka pienen keittiön suunnittelu voi edelleen näidenkin ajatusten jälkeen tuntua haastavalta, on kuitenkin tarjolla ratkaisuja, jotka helpottavat pienen keittiön arkea. Aloita suunnittelu vaikka sillä, että listaat ylös asioita, joita omassa keittiössäsi ehdottomasti tarvitset ja aiot säilyttää jatkossakin. Listan kanssa on helppo lähestyä keittiösuunnittelijaa.

Lue myös
Skandinaavinen keittiö
Skandinaavinen keittiö

Skandinaavinen keittiö on perinteisesti valkoinen, selkeälinjainen ja siihen on mahdollisesti yhdistetty myös luonnonväristä puuta. Perinteiseen skandinaaviseen sisustukseen liitetään rauhallinen tunnelma, vaaleat pinnat, mustat aksentit, puunsävyt, sekä funktionalismi. Ovathan talvemme pimeitä, joten valoisuus sisustuksessa houkuttaa. Tämä on tyyli, jota yritetään kopioida ympäri maailman!

Musta keittiö on mahdollisuus musta ja musta
Musta keittiö on mahdollisuus

Yhä useampaan suomalaiseen kotiin haaveillaan mustasta keittiöstä. Mustan esiinmarssi alkoi jo muutamia vuosia sitten ja sitä voikin kutsua jo uudeksi keittiöklassikoksi. Musta tuo ryhtiä sisustukseen, ja nyt se on viimein päässyt aksenttiväristä pääroolin esittäjäksi keittiöissäkin. Musta on mahdollisuus ja tyylejä on monia. Valkoinen on ollut keittiöissä vuosikausia vallitseva väri ja normi. Ehkä, juuri siitä johtuen, musta keittiö tuntuukin monelle isolta askeleelta ulos omalta mukavuusalueelta. Voimme kuitenkin vain todeta, että se on askel, joka kannattaa ottaa!

Valkoinen keittiö muuntuu moneksi
Valkoinen keittiö muuntuu moneksi

Keittiön värillä ei ole väliä, kunhan se on valkoinen. Näin voisi alkaa suomalaisen keittiösuunnittelun oppikirja. Vaikka lähivuosina olemme huomanneen enenevässä määrin keittiöiden lähtevän ulos tehtaamme ovista myös mustana, luonnollisissa puun väreissä ja muissakin sävyissä on suomalaisten ehdoton suosikki kuitenkin valkoinen sen erilaisissa sävyissä ja muodoissa. Valkoinen keittiö tuntuu olevan vuodesta toiseen turvallinen valinta, joka ei mene pois muodista.