Keittiön valaistus

Keittiön valaistus


Puustellissa kokonaisvaltaisen suunnittelun piirissä on myös valaistus. Yleisvalo ja yhtenäisen työtasoalueen valaistus ovat jokaisessa keittiössä tärkeä osa keittiön toimivuutta ja turvallisuutta. Jatkojohdoillekin voi sanoa hyvästit, kun suunnittelussa huomioidaan toiveiden mukainen määrä pistorasioita.

Yleisvalo

Turvallisen keittiötyöskentelyn kannalta hyvä yleisvalaistus on tärkeä myös viihtyisyyden vuoksi. Keittiön yleisvalo ja muut valaistuskohteet ovat yksi kokonaisuus, joka on aiheellista suunnitella kerralla.

Välitilan valaistus

Välitilan valaistuksen sopiva voimakkuus vaihtelee 300-500 luxin välillä. Tasainen, häikäisemätön valo ei rasita silmiä ja työskentely on miellyttävää. Työtason ja taustalevyn väri vaikuttavat valon häikäisyyn. Mustan tai tumman tason ja taustalevyn yhdistelmässä välitilavalaistus harvoin häikäisee, valkoisen ja vaalean pinnan kanssa tilanne on toinen ja valo voi häiritä paljonkin. Useiden valaisimien ominaisuuksiin kuuluu, että valon voimakkuutta voidaan säätää. Välitilan valaisimet on usein integroitu yläkaappien alapohjaan.

Kalusteiden valaistus

Puustellin valaistut lasivitriinit antavat tunnelmaa jo sellaisenaan, kun sivutkin ovat oven kaltaiset. Myös muut kaapit voidaan toki valaista. Valaisimessa voi olla liiketunnistin, jolloin valo syttyy kaappia tai laatikkoa avatessa. Halutessa led-valonauhalla voidaan tehostaa vaikkapa saarekkeen yläosaa, alaosaa tai molempia. Valaisinvaihtoehtoja on lukuisia. Puustelli-monitoimikomeroissa valaisimet ja pistorasiat tehostavat toimintoja entisestään. Keittiön aamiaiskaapin lisäksi komero voi olla monipuolisen mitoituksen ja upeiden materiaalien vuoksi valaistuna, vaikkapa kodin paraatipaikalla illanistujaisia varten.

Ruokapöydän valaistus

Ruokapöydän äärellä on mukava viivähtää, kun valaisin ei häikäise eikä ole näköesteenä. Riippuva valaisin on sopivalla korkeudella noin 60-80 cm pöytäpinnasta, valaisinmallista riippuen. Mitä alempana valaisin on, sitä varmemmin se häikäisee.

Pistorasiat

Jokainen keittiö on erilainen. Usein pienkoneet kahvinkeittimistä paahtimiin ovat usein kiinteästi paikallaan, joten niitä varten tarvitaan myös pistorasiat. Tämän lisäksi väliaikaisesti käytettävät vatkaimet yms. kuuluvat samalle suunnittelupöydälle. Pistorasiat voidaan sijoittaa kalusteiden välitilaan tai upottaa vaikkapa tasoon ja ottaa käyttöön, kun tarve on. Jatkojohdot voi jättää samalla historiaan. 

Valaistus logot
Kodinkoneet ja vesipiste
Keittiön kodinkoneet
Keittiön kodinkoneet

Puustelli-kalusteiden lisäksi samalla suunnittelupöydällä ovat kaikki asiakkaan toivomat kodinkoneet. Kylmäkalusteiden ja keittoalueen sijainnit ovat keittiön toimivuuden kannalta tärkeitä osa-alueita. Jokaiselle kaappiin sijoitetulle ja integroidulle kodinkoneelle on tarkasti mitoitettu kaluste.

Keittiön allas, hana ja jätelajittely
Keittiön allas, hana ja jätelajittelu

Allas, hana ja jätelajittelu yhdessä ovat yksi tärkeimmistä keittiön toimivuuden osa-alueista. Kalusteilta tämä vaatii kestävyyttä, erilaisia lajitteluun mietittyjä valmiita ratkaisuja sekä joustavaa mitoitusta erilaisia keittiökokonaisuuksia varten. Onnistunut kombinaatio helpottaa monia keittiön arkiaskareita.