Skandinaavinen keittiö

Skandinaavinen keittiö


Skandinaavinen keittiö on perinteisesti valkoinen, selkeälinjainen ja siihen on mahdollisesti yhdistetty myös luonnonmateriaaleja, kuten puuta. Perinteiseen skandinaaviseen sisustukseen liitetään rauhallinen tunnelma, vaaleat pinnat, mustat aksentit, puunsävyt, sekä funktionalismi. Ovathan talvemme pimeitä, joten valoisuus sisustuksessa houkuttaa. Tämä on tyyli, jota yritetään kopioida ympäri maailman!

Moderni skandinaavinen keittiö on toimiva, selkeä ja vähäeleinen

Skandinaavinen sisustus eriytyy tarkemmin katsottuna erilaisiin tyylisuuntiin. Ei ole vain yhtä skandinaavista sisustustapaa. Moderni skandinaavinen keittiö on toimiva, selkeä ehkä jopa vähäeleinen. Ovet ja rungot ovat valkoiset, tasomateriaaleina saattaa olla kiiltävää valkoista kvartsia, mustaa kiveä tai marmoripintaista keraamista tasoa. Helppohoitoista, raikasta ja valoisaa. Mustat aksentit hanassa, altaassa tai valaisimissa tuovat sopivasti ryhtiä keittiön ilmeeseen. Väriskaala yksityiskohdissa ja esimerkiksi astioissa voisi olla puuteriroosaa tai utuista vihreää. Tähän tyyliin yhdistyy voimakkaasti kauniit kotimaiset design-esineet ja näyttävät vähäeleiset valaisimet.

Tänä päivänä näkee myös paljon skandinaavisia keittiöitä, joissa on otettu enemmän vaikutteita tanskalaisesta hyggestä. Keittiön kaapit saattavat olla mudan sävyiset tai niissä on käytetty muita vaaleita murrettuja sävyjä. Vetimissä ja hanassa hohtaa messinki, valaistus on pehmeämpää ja tunnelma on kodikas. Tällaisessa hygge-keittiössä on käytetty tasoissa materiaalina ehkä puuta tai muita pehmeitä sävyjä, ruskeaa, harmaata, beigeä. Miltähän tässä yhdistelmässä näyttäisi tumma marmorikuvioinen laminaattitaso? Valaisimissa ja yksityiskohdissa saattaa näkyä rottinkia, ja sisustus on muutenkin runsaampaa kuin modernissa skandinaavisessa keittiössä. Käsin tehdyt tekstiilit, astiat ja puiset detaljit saattavat tuoda lisämausteen tähän tyyliin.

Skandinaavinen keittiö
Viherkasvien ja yrttien tuominen osaksi keittiön sisustusta raikastaa ilmettä.


Kaikissa skandinaavisissa sisustuksissa, keittiö mukaan lukien, on kantavana tekijänä luonnon tuominen sisätiloihin. Skandinaavisessa keittiössä se voi tarkoittaa puuta materiaalina tasoissa ja ovissa. Viherkasvien ja yrttien tuominen osaksi keittiön sisustusta on myös helppo tapa luoda ilmettä keittiöön. On sanomattakin selvää, että luonnosta puhuttaessa myös ekologisuus on tärkeä osa tätä ajattelua. Nykyaikainen skandinaavinen keittiö ottaa kantaa ekologisuuteen varmistamalla, että kierrätykselle on varattu tarpeellinen tila ja kierrätysastioita on tarpeeksi.

Kestävyys, toimivuus, materiaalien puhtaus, muunneltavuus ja ajattomuus ovat isoja tekijöitä skandinaavisessa ajattelussa

Tämän päivän skandikeittiöissä näkee myös paljon seinäkaapittomia tai osaksi seinäkaapittomia ratkaisuja. Se poikkeaa täysin siitä mikä suomalaisissa keittiöissä on ollut tapana. Meillä kun on totuttu kalustamaan lattiasta kattoon! Kun keittiössä on pohdittu kaikelle sopivat säilytyspaikat, eikä tavaraa ole liikaa, on mahdollista jättää ainakin osa seinäkaappirivistöistä pois ja saada keittiö ilmavammaksi. Varsinkin hyggeilijän keittiöstä saattaa löytyä seinäkaappien tilalta rustiikkiset seinähyllyt, joille on aseteltu keittiö kauneimmat esineet. Modernimmassa keittiössä saatetaan jättää myös hyllyt pois ja asentaa seinälle tai kattoon kauniit valaisimet työtasoja valaisemaan.

Skandinaavinen keittiö
Tammi, luonnon materiaalina, yhdistettynä valkoiseen on klassinen skandinaavinen valinta.


Skandinaavinen keittiö voi edellä mainittujen tyylien lisäksi olla paljon muutakin tai jotain näiden väliltä. Skandinaavinen keittiö rakastaa voimakkaita graafisia kuvioita. Niitä voi lisätä tapetteihin ja tekstiileihin tai näyttävinä laattoina välitilaan. Vastaavanlaisen terän keittiöön saa valitsemalla yhden kirkkaan värin, jota keittiön sisustuksessa toistetaan yksityiskohdissa.

Skandinaavinen keittiö
Avohyllyille voi asetella kauneimmat astiat ja elintarvikkeet näyttävästi esille.
Lue myös
Musta keittiö on mahdollisuus musta ja musta
Musta keittiö on mahdollisuus

Yhä useampaan suomalaiseen kotiin haaveillaan mustasta keittiöstä. Mustan esiinmarssi alkoi jo muutamia vuosia sitten ja sitä voikin kutsua jo uudeksi keittiöklassikoksi. Musta tuo ryhtiä sisustukseen, ja nyt se on viimein päässyt aksenttiväristä pääroolin esittäjäksi keittiöissäkin. Musta on mahdollisuus ja tyylejä on monia. Valkoinen on ollut keittiöissä vuosikausia vallitseva väri ja normi. Ehkä, juuri siitä johtuen, musta keittiö tuntuukin monelle isolta askeleelta ulos omalta mukavuusalueelta. Voimme kuitenkin vain todeta, että se on askel, joka kannattaa ottaa!

Valkoinen keittiö muuntuu moneksi
Valkoinen keittiö muuntuu moneksi

Keittiön värillä ei ole väliä, kunhan se on valkoinen. Näin voisi alkaa suomalaisen keittiösuunnittelun oppikirja. Vaikka lähivuosina olemme huomanneen enenevässä määrin keittiöiden lähtevän ulos tehtaamme ovista myös mustana, luonnollisissa puun väreissä ja muissakin sävyissä on suomalaisten ehdoton suosikki kuitenkin valkoinen sen erilaisissa sävyissä ja muodoissa. Valkoinen keittiö tuntuu olevan vuodesta toiseen turvallinen valinta, joka ei mene pois muodista.

Pieni keittiö haastaa suunnittelijan
Pieni keittiö haastaa suunnittelijan

Pieni keittiö on kokeneellekin keittiösuunnittelijalle haaste, jonka tavoite on tilan puutteen ratkaiseminen parhaalla mahdollisella tavalla.