Puustellille Miinus-kalusteiden Eurooppapatentti

Puustelli Group Oy:lle on myönnetty Eurooppapatentti Miinus-kalustejärjestelmän keksinnöistä. Kalusteosissaja erityisesti kaapin rungon rakenteissa on useita patentoituja yksityiskohtia. Keksintö on globaalisti kalustealan merkittävin innovaatio vuosikymmeniin. Kalusteiden perinteiset, yleisesti käytössä olevat runkomateriaalit MDF-ja lastulevy on korvattu kierrätettävällä biokomposiitilla. Raaka-aineena on polypropeenin ja sellukuidun yhdistelmä, jota valmistetaan Suomessa. Patentoidun rakenteen rungon sivut valmistetaan ruiskuvalamalla. Keksinnön mukaisesti voidaan valmistaa erityyppisiä ja -kokoisiarunko-osia, mutta jokainen vaatii oman muottinsa. Valuosien väriä voidaan muuttaa joustavasti. Ruiskuvalumenetelmän ja materiaalivalinnan ansiosta komponenttien mittatarkkuus ja lujuus sekä kosteudenkestävyys ovaterinomaisia ja raaka-ainehukka on pieni.

Biokomposiittikehän sisäilma-ja kestävyystestitulokset erinomaisia

Materiaalista ei vapaudu huoneilmaan myrkyllisiä päästöjä. Sen muotopysyvyys, lujuus sekä väri säilyvät erittäin vaativissakin olosuhteissa

formaldehydipitoisuus 0%
antistaattinenmateriaali
liotus vedessä useiden kuukausien ajan / ei muutoksia
rasitustesti toteutettu 350 kg painoilla kuukausien ajan / ei muodonmuutoksia
lämpötilavaihtelut / -25° ja + 90°/ ei muutoksia
värinpitävyys testien aikana /ei muutoksia
ruuvien pitävyys ja uudelleen kiinnitettävyys erinomainen

Biokomposiittirunkojen muunneltavuus poikkeuksellista

Kehikon ruiskuvalun yhteydessä reiät on tehty valmiiksi runkojen yhdistämistä sekä saranoiden, mekanismien ja laatikostoliukujenkiinnitystä varten. Materiaali ei väsy ja rakenteidenmuunneltavuus on erinomainen. Esimerkiksi hyllykaapin runko voidaan muuttaa laatikostoksi ja päinvastoin, eikä tämä vaadi rungon irrottamista kokonaisuudesta. Muutostenyhteydessä ruuvien kiinnittäminen on helppoa, kun reiät ovat valmiina. Minkä tahansa osan kiinnipysyvyys on Miinus-rungossa monikymmenkertainen verrattuna perinteiseen lastulevyyn. Ja toisin kuin lastulevyrunko, Miinus-runko kestää lukuisia kertoja irrottamisia, siirtoja ja uudelleen kiinnittämisiä.

Materiaaleista

Miinus-keittiöstä on kaikki tarpeetonmateriaali poistettu, miinustettu. Keittiön paino(massa) on noin 50% vertailukeittiötä pienempi. Sitä on kevyempi käsitellä, asentaa ja kuljettaa. Siksi myös kuljetusten aiheuttama hiilijalanjälki on lähes puolet pienempi tyypilliseen keittiöön verrattuna. Kierrätettävyyden, hiilijalanjälkilaskelmien ja useiden tutkimustulosten perusteella ekologisessa keittiössä ei voida käyttää tutuiksi tulleita MDF-tai lastulevyjä, eikä melamiini-tai laminaattipintoja.

Kokonainen Miinus-keittiöalittaaparhaan sisäilmaluokan raja-arvot jopa puolella, materiaali-ja pintakäsittelyjen valinnoista riippuen.

Miinus-keittiön alkusysäys

”Alkusysäys kehitystyölle syntyi yrityksen halusta toimia konkreettisesti ympäristön hyväksi. Tavoitteenamme oli vähentää keittiövalmistuksen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä sekä ympäristökuormitusta koko keittiön elinkaaren ajalta. Asian tärkeyttä lisäsi ekologisten vaihtoehtojen kysynnän kasvu, johon patentoitu Miinus on nyt tutkitusti vastaus”, toteaa Puustelli Group Oy:n toimitusjohtaja Jussi Aine.

Kehitystyö kesti vuosia

Valmista tutkimustietoa kehitystyöhön ei ollut saatavilla, sillä näin laajaa tavoitetutkimusta ei materiaaleista oltu aiemmin tehty missään muualla. Kehitystyö kesti vuosia, sillä kaikki ratkaisut piti testata ennen kuin biokomposiitista ruiskuvalettu Miinus-runkoratkaisu oli täysin käyttövalmis ja asetetut tavoitteet saavutettu. Puustellin kehitystiimiin tarvittiin matkan varrella lukuisia eri teknologioihin erikoistuneita tutkijoita ja usean tahon tietotaitoa, testejä, prototyyppejä ja 3D-mallinnuksia.